Sayfalar

Salı, Temmuz 29, 2008

Gaziantepden haberler 2

Geçmiş yıllara oranla dürüm alışkanlığının yaygınlaştığını, ancak buna rağmen ciğer kebapçılarının eskisi gibi para kazanamadığını dile getiren Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, "Geçmiş yıllarda Bağ-Kur primlerini yatırıp evini alanlar şanslı. Çünkü artık eskisi gibi para kazanmak zor. Yaptığınız işin karşılığı aldığınız ücret emeğinizi karşılamıyor" dedi.

Ayak üstü yeme alışkanlığı

giderek yaygınlaşıyor

Gaziantep'te ayak üstü yeme içme alışkanlığının yaygınlaşmaya başladığını, bu durumun dürümcü sayısını artırdığını ifade eden Gül, "270 Tam teşekküllü ciğer kebapçısı var. Bir bu kadar da kayıtlı olmayan vardır. Ciğer kebapçıları da içinde olmak üzere il genelinde 2 bin 500 civarında dürümcü olduğu tahmin ediliyor. Çünkü Gaziantep halkı da aparatif yiyeceklere yönelmeye başladı. Ayak üzeri yemek kimi zaman zamandan kazandırıyor, kimilerine göre de ekonomik oluyor. Her ikisinin bir arada tutulduğu durumlar da var. Zaman giderek kıymetli olmaya başladı adam, 'Yiyip kaçayım' diyor" diye konuştu.

Yarım asırdır ömür verenlerle

rekabet etmeye kalkıyorlar

Gaziantep'te çok iyi kebapçı ustaları olduğunu, bunların bir kısmının 50 yılını bu işe verdiği gibi daha uzun süredir bu işle uğraşan esnafların bulunduğunu dile getiren Gül, "Şu an Gaziantep'te esas kendi mesleğini yapanların dışında bu işe merak saran pek çok insan çıktı. Bunların çoğu tabi ki bilmedikleri için bu işte başarılı olamıyor. Bunlardan 50 kişi açıyorsa, 100 kişisi yeniden kapatıyor. Ama sanıyorsam bu durum, bizim Gaziantep'in özelliği. Yıllardan beri biri, bir işle uğraşıyorsa, bilgisi olsun ya da olmasın hemen diğeri de o işle uğraşır. Hatta onun yanına bir dükkan da kendisi açar.

Ömrünü bu işe veren insanlar var. Birisi 50 yıldır bu işi yapıyor, diğeri emekli olmuş gelmiş yanına dükkan açıyor, doğru değil" şeklinde açıklama yaptı.

Geçmişte insanlar emeğinin

karşılığını alabiliyordu

Mesleğe 50 yılını verenlerden birinin de kendisi olduğunu hatırlatan Gül, geçmiş yılları özlemle anarken, "Emeğimin karşılığını bugün için alamıyorum. 69'dan 74'e kadar bu işte iyi para vardı" şeklinde serzenişlerini dile getirdi.

İstediğimiz ekmeği yaptıramıyoruz

Kendileri zam yaptığında ekmek zammının ortada olmadığını, kendilerinin zammının ardından yapılan ekmek zammının sektöre zararı olduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti: "Bundan önceki zammı iki yıl önce yapmıştık. Yeni zammı da 2 ay önce yaptık. 2 Şiş bir ekmek birinci sınıf yarlerde 2 YTL 500 kuruş iken şu anda 3 YTL oldu. 2. Sınıf diye tanımladığımız yerlerde de 2 YTL idi şu anda 2 YTL 500 kuruş oldu. Ama ekmek zammından haberdar değildir. Ekmeğin bize çok zararı oldu. Ekmekten çok şikayetçiyiz. Ayrıca ekmeği bizim istediğimiz gibi yapmıyorlar. Büyük oluyor, bu nedenle de çok ekmek atılıyor."

Hasan Demir


Öss Gaziantep Birincisi Canı Ziyaret Etti Yazdır E-posta

Fen Bilimleri Dershanesi Kurucusu Hasan Demir ÖSS Sayısal-2’de tam puanda il birincisi ve Türkiye 83.cüsü olan öğrencileri Emre Yalçınkaya ile birlikte Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can’ı makamında ziyaret ettiler.

ÖSS Sayısal-2’de tam puanda il birincisi ve Türkiye 83.cüsü olan öğrencileri Emre Yalçınkaya’nın bu başarısını paylaşmak istediklerini ifade eden Fen Bilimleri Dershanesi Kurucusu Hasan Demir, Emre’nin çok başarılı bir öğrenci olduğunu yalnız imkan olarak dar gelirli olduğunu belirterek, Başkan Ömer Can’dan bu başarıya destek olmalarını istedi. Emre Yalçınkaya’yı başarısından dolayı kutlayan Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can konuşmasında; “Hayat uzun insan hayatta başarıyla karşılaştığı gibi başarısızlıkla da karşılaşabilir işte asıl mesele başarısızlıkla karşılaştığın durumlarda ayakta durabilmektir diyerek, azimli ve kararlı olunduğu sürece her zaman başarının elde edileceğini belirtti. Başkan Ömer Can, Emre’nin Üniversiteye başladığında Belediye tarafından verilen burstan faydalandırılacağını belirterek, “Bizim olmazsa olmazımız eğitim bu nedenle eğitimi çok önemsiyoruz. Bizim eğitimli insanlara ihtiyacımız var. Bu nedenle biz ilköğretim okulu öğrencilerinden çocuk meclisi kurduk ve her toplantıda öğrencilere kendilerine güvenmeleri, çalışmalarını ve bir başkasına güvenmeden yola çıkmaları gerektiğini anlatıyor ve geleceğe hazırlıyoruz.”dedi.


Ne günlerdi vakti zamanında bizde nasıl hazırlanmıştık şimdi nasıl bitti ama üniversite diyemesemde duygulandım Hasan Demir'i görünce.