Sayfalar

Perşembe, Mart 08, 2012

Stronger.



Şimdi sevdiğim bir şarkının çok sevdiğim Richard Cheese tarafından yorumlanmış halini dinleyeceğiz.

Evet sevgili Galdirim ailesi hepinize esenlikler diliyorum.

Pazartesi, Mart 05, 2012

YASTIK ALTI(N) EKONOMİSİ

İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç'ın ifadesine göre, Türkiye'de yaklaşık 5 bin ton yastık altı altın olduğunu tahmin edilmektedir. Yani şuanki değeriyle 500 milyar TL'lik sadece yastık altı altın rezervi var vatandaşımızın. Bu rakam da gayri safi yurt içi hasılanın ve Türkiye'de büyüklüğü 1.1 trilyon liraya ulaşan bankacılık sektörünün yarısına denk gelmektedir. Bu durum da gösteriyor ki, bu kadar büyük miktar bir paranın boş olarak durmasının ülkeye çok zararı olmaktadır. Bu paranın dörtte biri bile piyasaya kazandırılsa, ülkeye ve yatırımcılara çok faydası olur. En başta faizleri düşürür.

Burada çok önemli bir nokta var, bu yastık altı altının piyasa kazandırılması için vatandaşlarımızın altınlarını satması gerekmemektedir. Daha doğrusu altınları satmaları gerekir fakat o parayla tekrar altın fonuna geçerek, altınlarının çalınma riskini de ortadan kaldırırlar.Zaten artık her bankanın altın fonu var.


Altının dışında döviz ve TL olarak da büyük rakamlarda yastık altı para mevcut Türkiye'de. Mali kesimin gelişmesi için yastık altındaki birikimlerin sisteme kazandırılması gerekmektedir. Vatandaşımızın bankaya yatıracağı yastık altı birikimi, kendisine ve ülkesine refah olarak geri dönecektir. Çünkü mali sisteme kazandırılan parayla, bankalar daha fazla kişiye daha büyük krediler vermeye başlayacak ve kredi maliyetleri düşecektir. Bu da dolaylı olarak gayri safi yurt içi hasılayı ve kişi başına düşen geliri artıracaktır. Ayrıca boş duran paralarına da değerlendirmiş ve faiz kazanmış olacaklardır.

Yastık altındaki birikimi çekmek için devlet güvenceli yüksek faiz verilebilir. Bu durumda yastık altındaki birikimlerin çoğu ekonomiye kazandırılabilir. Siz siz olun, yastık altında, koltuk altında birikim yapmayın, paranızı bankaya yatırın. Böylece hem ülkenize hem kendinize faydalı olun(dini sebeplerden dolayı parasını bankaya yatırmayanlar için de vadesiz(faizsiz) hesaplar mevcut, öte yandan bankanın batmasından korkanlar da, parasını 50'şer bin TL olarak ayırıp farklı bankalara yatırdığı zaman parası devlet güvencesi altındadır).



Bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH), ekonomik büyüklüğünün birkaç ölçütünden biridir. GSYİH, GSMH'den farklı olarak, bir ülke sınırları içerisinde belli bir zaman içinde, üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değeridir.

GSYİH = tüketim + yatırım + devlet harcamaları + (ihracat - ithalat)