Sayfalar

Cuma, Nisan 13, 2012

BORSADA RASYONEL OLMAK(KAZANMAK)

Borsada rasyonel olmak aslında o kadar basit ki, ama borsaya yatırım yapanlar, daha doğrusu borsada işlem yapanlar, böyle diyorum çünkü büyük bir çoğunluk(profesyoneller dışındaki kitle) borsayı yatırımdan ziyade kumar aracı olarak kullanmakta. Bu mentalitedeki insalara Las Vegas veya Kıbrısı öneriyorum, hem daha zevkli.

Tabii herkes profesyonel yatırımcılar kadar bilgili ve konuya hakim olamaz bu konuda fakat en ufak bir eşya alırken bile bir dolu araştırma yapan insanlar, mevzu bahis hisse seçimi olunca, sağdan soldan duyduğu, bir forumda okuduğu bilgi üzerine hiç de önemsiz olmayan miktarlarda parayla hisse senedi alıyorlar.

Hisse senedi alırken yapılabilecek 2 çeşit analiz şekli vardır. Bunlar; temel ve teknik analiz. Temel analiz; ülke ve dünya ekonomisinden yani genelden başlayarak, özele yani, sektör ve şirketin analize indirgenerek yapılan analizdir. Teknik analiz ise, hissenin fiyat grafiğinin analizidir.

Temel analizde bakılması gereken en önemli değerlerden biri F/K yani hissenin fiyati bölü hisse başına düşen kazançtır. Şuan İMKB'DE F/K'sı 750 olan hisseler var, yatırımcımız daha doğrusu kumarbazlarımız hala bu hisseleri alabilmektedir. Aslında bu insalara kumarbaz demek kumarbazlara hakaret olur, çünkü kumarbazların bile rasyonel bir kumar mantelitesi vardır, pokerden örneklemek gerekirse, sadece tek peri ya da yüksek kartı olan birinin, all-in çekmesi(blöf olsa bile) ne kadar rasyonel ise bu şekilde hisse alanlar da o kadar rasyoneldir.

Size tavsiyem birinden duyduğunuzla hisse almadan önce, o şirketi son bilançolarını, büyüme oranlarını, net karını ölçüp, biçin ona göre yatırımınızı yapın. Trade için bile olsa, saçma sapan F/K'sı olan kağıtlardan uzak durun.

Aşağıda grafiğini göreceğiniz,


1996-2001 teknoloji balonu bu saçma sapan F/K fiyatlamasının en güzel örneklerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder