Sayfalar

Cumartesi, Nisan 07, 2012

TEŞVİK VS ZAM

Dün Ekonomi bakanımız teşvik paketlerinin detaylarını açıkladı. Gerçekten çok faydalı ve ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak uygulamalar hazırlanmış. Emeği geçen herkese teşekkür etmek gerek öncelikle. Lakin bu teşviklerin karşısında son 1ayda ben sayamadım 3 hatta galiba 4. benzin zammını da yapmış bulunmakta hükümetimiz. Doğal gaz ve elektrik zamı var bir de.

Şimdi bu noktada büyük bir tezatlık var, 2023 hedefimiz 500 milyar dolar fakat burada amaç sadece 500 milyar doları yakalamak değil. Ayrıca ithalatımızı, enerji bağımlılığımızı azaltmak ve ihraç ettiğimiz ürünlerin katma değerini artırmak gerek. 700 milyar dolar ithalat yapıp da 500 milyar dolar ihracat yaparsak bu işin, bu hedefin bir anlamı olmaz. Dünyada her sektörde yoğun rekabet olduğu için de de herşeyden önce girdi maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Peki en büyük girdi maliyetleri nedir, en başta enerji ve işçilik geliyor. İşçilikte bir sorun yok ancak enerji maliyetleri belimizi bükmektedir.

Dolayısıyla hükümetimiz teşviklerle bir yerden verirken, yüksek enerji fiyatlarıyla verdiğini geri almaktadır. Ayrıca global rekabet ile yarışabilmek için ARGE'ye de şuanki ayırdığının çok üstünde bütçe ayırmak zorunda şirketlerimiz. Tabii bu enerji fiyatlarıyla bir de ARGE'ye para ayırmak biraz zor oluyor.ARGE'ye para ayırmayınca da katma değeri yüksek ürünler satamıyoruz.Almanya ihraç ettiği ürünlerin kilogramını 4.30 dolara Japonya 3.45 dolara Türkiye ise 1.35 dolara satıyor. Bu rakamlar ihraç ettiğimiz ürünlere ne kadar az katma değer eklediğimizin kanıtıdır.

Sonuç olarak, bu teşvik paketlerine enerji indirimi gibi ek bir avantaj daha eklenirse, 2023 hedeflerimiz çok daha makul ve ulaşılabilir olur. Zaten 2023 hedefi sadece 500 milyar dolar ihracata ulaşmak değil ayrıca cari açık sorununu da ortadan kaldırmaktır fakat enerji maliyetleri sorununu çözmeden bu da pek mümkün gözükmüyor.

2 yorum:

  1. Doğru tespit. Kalemine saglık. Bu tür yazılarının takipcisiyim. Devam...

    YanıtlaSil
  2. Doğru tespit. Kalemine saglık. Bu tür yazılarının takipcisiyim. Devam...

    YanıtlaSil